Bekämpa din ålder!

Det hör till vanligheterna att kroppen säger ifrån allt tidigare när man kommer upp sig i åldrarna. Det är inget som helst märkligt eller konstigt med det, det kommer att hända oss alla förr eller senare och istället för att fasa inför det så är det bättre att förbereda sig på ett bra sätt. Det är nämligen fullkomligt möjligt att göra det bästa av situationen, även om det är så att kroppen inte reagerar på samma sätt som den gjorde när man var ung. Det handlar alltså om att anpassa träning efter ålder och samtidigt använda sig av rätt hjälpmedel för att kroppen ska vara så smidig och stark som möjligt.

Det är fotbollen som ger mig svaren
Det låter kanske märkligt, men det är faktiskt genom fotbollen som jag har hittat de mesta av svaren på hur jag ska behandla min åldrande kropp. Visst finns det tekniker och saker som används inom orienteringen också, men det är aldrig så tydligt som i fotbollen, speciellt när det är möjligt i ett fotbollslag att diskutera olika sätt att göra saker på.

Det är alltså tack vare mitt fotbollsspelande som jag kan se till att min kropp håller sig i fortsatt trim, och det låter kanske konstigt med tanke på att eliten inom fotboll är i princip slut när de har passerat 35 års ålder. Det låter inte speciellt hoppfullt, men det man måste tänka på är att dessa människor tränar sina kroppar till bristningsgränsen varje dag och spelar sedan stenhårda matcher där tempot är högt, vilket betyder att belastningen och påfrestningen som de får utså är bra mycket högre än den som vi som spelar i division sex i Sverige behöver tacklas med.

Vad är då hemligheterna?
Det är att det är ett kollektiv. Fotboll är något gemensamt och det blir lättare att hjälpa varandra och direkt se om någonting inte stämmer. Jag tänkte räkna upp de olika områden som jag ser som mest betydelsefulla från fotbollen.

Stretching
Alla som sysslar med idrott vet att det är viktigt att stretcha, men det är inte alla som lägger ner tillräckligt med tid på det. När man gör det som en grupp i ett fotbollslag kan man kollektivt se till att det sköts, så att kroppen får det den behöver för att hålla lederna mjuka och rörliga. Det är dessutom ett utmärkt tillfälle att lära sig nya former av stretching och samtidigt få tips och råd om det är någon som upptäcker att man gör en övning fel. Det är svårt att få när man tränar orientering själv.

Tillbehör
linnex stickTillbehören är faktiskt riktigt viktiga. Det finns mängder av olika detaljer som är otroligt bra i många lägen, och det är genom fotbollen jag fått kännedom om den. Allt från tejpen och hur man tejpar rätt, till ispåsar och liniment. Just liniment var som att öppna en helt ny värld för mig, för det gjorde min kropp helt underbart avslappnad. Dessutom har jag hittat ett riktigt bra som jag numera alltid använder mig av, det kostar inte heller speciellt mycket. 150kr för ett Linnex Stick, som är lätt att applicera där man har ont.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *