Hur kontrollerna fungerar

Jag har genom åren också fått många frågor om hur det egentligen fungerar med stämplarna på de olika kontrollerna utefter banan. Det är många som minns sin egen orientering under skoltid och att det då handlade om att ta med sig ett papper med aktuella kontroller för att sedan stämpla på rätt ruta, som i sin tur skapade ett unikt hålmönster i pappret. På så sätt kunde man avgöra om man hade varit vid en kontroll eller inte.

Så har det länge fungerat inom orienteringsvärlden, och det är ganska nytt det som används idag. Så sent som 2000 ändrade man teknik för att göra det lättare att registrera kontrollerna, och i den moderna andan som gjorde man hela systemet elektroniskt. Ni har kanske sett på tv att orienterare trycker ner något i något på en pinne vid varje kontroll, och det stämmer alldeles utmärkt. Det är nämligen en elektronisk bricka som varje orienterare har med sig, som passar perfekt i de olika kontrollernas dockningsstationer. När de sedan trycker ner brickan i dockningen så registrerar brickan den unika kontrollens kod, varefter brickan kollas igenom när man har passerat mållinjen, så att personen i fråga har tagit alla de kontroller som har varit aktuella på banan.

Svårare än så är det inte, och det är klart att det kan se lite lustigt ut när man inte har insyn i hur det fungerar, men registreringen med dessa brickor har gjort livet enklare för alla orienterare. För att som orienterare vara säker på att man hittar rätt kontroll får man också med sig en kontrollangivelselapp ut i spåret, där aktuella koder står.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *