Home –  Robert's blogg – Några symboler på kartan

Några symboler på kartan

Det finns lite frågor och funderingar som ni som inte orienterar har om sporten. En av de frågor som jag många gånger får handlar om symbolerna som finns på kartan, och vad de egentligen betyder. För att kunna orientera bra så måsta man veta vad symbolerna innebär, och därför hade jag tänkt att berätta för er om några av dem.

Till att börja med kan jag förklara färgerna för er.

Blått betyder helt enkelt att det rör sig om någon form av vatten, allt från sankmarker till sjö.
Brunt innebär att det finns tydliga höjdskillnader med kullar och gropar.
Svart är färgen som markerar saker, som stenar, stängsel och byggnader.
Gult eller orange är färgen som markerar öppen mark, som exempelvis åkrar eller ängar.
Grönt betyder såklart växtlighet, och används när det är svårare terräng.
Grått markerar oftast olika berg, men kan också anges som gult.

Sen finns det också gott om olika streck på kartan. Ett tunt, smalt streckat streck innebär att det är en liten stig, medan ett kraftigare streck istället säger att det är en ganska bra och stor stig.

Den bruna färgen återfinns ofta som snirkliga streck eller punkter, och som sagt så betyder det att det är höjdskillnader i terrängen. Om man ser ett omringat område av bruna streck så kan man räkna med att det är ett berg som väntar en. Är det mindre bruna markeringar, som ringar eller små markeringar, så rör det sig antingen om gropar eller små kullar. Det du ska akta dig för är det tydliga svarta strecket som ser ut som en tusenfoting. Det är nämligen en bergbrant, så var försiktig i det området.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *